Program edukacyjny
Koordynatorzy: Andrzej Kosman, Weronika Mostowy-Kuźniar
Cele programu:
* przekazanie uczniom szkół gimnazjalnych zasad prawidłowego i smacznego odżywiania;
* zachęcanie uczniów do zdrowego i smacznego odżywiania;
* zachęcanie do rodzinnego spożywania posiłków;
* kształtowanie postawy szacunku do żywności, dzielenia się nią z innymi;
* ograniczenie marnowania jedzenia;
* zwrócenie uwagi na ważne problemy społeczne, takie jak: marnowanie żywności, energii oraz wody.
PRZEPIS NA ZDROWIE:
* szczypta wiedzy o zasadach żywieniowych,
* łyżka porad dietetyczki,
* garść sprawdzonych przepisów kulinarnych,
* trochę ruchu,
* ciut chęci,
* jak najwięcej uśmiechu.
Program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” jest organizowany przez markę Winiary i Federację Polskich Banków Żywności.